مقدمه:

دوره کارشناسی ارشد مالی به منظور پرورش متخصصین در حوزه علوم مالی طراحی شده است. برای پوشش کامل بخش­های مختلف علوم مالی، شش گرایش تخصصی شامل: مهندسی مالی و مدیریت ریسک، بانکداری، بیمه، مستغلات، حقوق مالی و تامین مالی و سرمایه‌گذاری در نفت و گاز برای این دوره در نظر گرفته شده است.

 

رشته مالی با گرایش حقوق مالی یک رشته -گرایش جذاب و آینده‌­دار تخصصی در حوزه علوم مالی است که ترکیبی از دانش مالی و حقوقی را به دانشجویان ارائه می‌دهد. این رشته – گرایش برای افرادی مناسب است که می‌خواهند در زمینه‌های مالی کار کنند و همزمان با جنبه‌های حقوقی این حوزه‌­ها نیز آشنا باشند.

در حالی که سایر گرایش‌های دوره کارشناسی ارشد مالی بیشتر بر جنبه‌های فنی و عملیاتی مسائل مالی تمرکز دارند، گرایش حقوق مالی به دانشجویان دیدگاهی جامع‌تر از تعامل بین قوانین و امور مالی و همچنین نحوه تهیه و تنظیم قراردادهای مالی، تجاری، حوزه بین الملل و بازرگانی را ارائه می‌نماید. این امر باعث گردیده که گرایش حقوق مالی با توجه به پیچیدگی‌های روزافزون قوانین مالی و نیاز به متخصصانی که هر دو جنبه مالی و حقوقی این حوزه را درک کنند، اهمیتی روزافزون پیدا کند.

فارغ‌التحصیلان این گرایش با دانش عمیقی که در زمینه حقوق قراردادهای بانکی و تسهیلات، تجاری، بورسی (اعم از معاملات سلف، فیوچرز، مشتقات و …)، بیمه­‌ای، قراردادهای خرید و فروش الکترونیکی (مجازی) و سایر حوزه‌های حقوقی مرتبط با بازارهای مالی کسب می‌کنند، نقش مهمی در تنظیم و اجرای قوانین مالی، مشاوره به شرکت‌ها و موسسات مالی و حل و فصل اختلافات مالی ایفا می­‌نمایند.

 

مهارت‌های لازم جهت شرکت در دوره:

از آن­جا که تحصیل و همچنین فعالیت در بازار کار مربوط به این حوزه، نیازمند تجزیه و تحلیل مسائل ترکیبی مالی – حقوقی و همچنین تحقیق درباره قوانین و مقررات مالی است، دانشجوی گرایش حقوق مالی میبایست دارای توانایی تفکر تحلیلی و انتقادی قوی و همین­طور علاقمند به پژوهش باشد. از طرف دیگر و با توجه به ضرورت توانایی ایجاد ارتباط مؤثر کتبی و شفاهی جهت بیان استدلال‌های حقوقی و مالی، توان و علاقه به فراگیری مهارت­‌های ارتباطی، مذاکره و متقاعدسازی جز شاخص­های مهم برای دانشجویان و فعالان در حوزه‌های مربوط به این رشته است.

 

هدف از برگزاری دوره:

هدف اصلی این رشته، پرورش مهارت­های تحلیلی جهت تربیت متخصصانی است که درک عمیقی از هر دو حوزه مالی و حقوقی داشته باشند و بتوانند با تجزیه و تحلیل و توانایی حل مساله در موقعیت­های پیچیده مالی – حقوقی، نیاز بازار کار در این حوزه را مرتفع سازند. همچنین از اهداف دیگر این گرایش می‌توان به آموزش و ترویج استانداردهای اخلاقی در حوزه مالی و گسترش امر پژوهش در حوزه­های تخصصی مشترک مالی و حقوقی اشاره کرد.

 

مهارت و توانمندی دانش آموختگان این رشته:

انتظار می‌رود که دانش­‌آموختگان پس از شرکت در دوره کارشناسی ارشد رشته مالی گرایش حقوق مالی مهارت­‌های زیر را به دست آورند:

  1. درک جامع از تعامل حقوق و امور مالی: دانشجویان یاد می‌گیرند چگونه مسائل مالی را از دیدگاه حقوقی و برعکس تحلیل و مسائل این حوزه را حل نمایند.
  2. آشنایی با قوانین و مقررات مالی(داخلی و بین المللی): دانش‌آموختگان با چارچوب‌های قانونی حاکم بر معاملات و فرآیندهای مالی داخلی و بین المللی آشنا می‌شوند.
  3. مهارت‌های تحلیلی و حل مسئله: توانایی تجزیه و تحلیل مسائل پیچیده مالی-حقوقی و ارائه راه‌حل‌های مناسب جز مهارت­های دانش آموختگان این دوره است.
  4. مهارت‌های ارتباطی و مذاکره: توانایی بیان مؤثر مفاهیم پیچیده مالی و حقوقی و مهارت در مذاکرات نیز جز مهارت­های دانش آموختگان این دوره است.
  5. آشنایی با بانکداری الکترونیکی و شناخت معاملات الکترونیکی: درک نحوه شکل‌گیری و اعتبار معاملات از طریق ابزارهای الکترونیکی و درک فرآیندهای مالی و تجاری در فضای الکترونیکی جز مهارت­هایی است که دانشجویان این دوره با آن­ها آشنا می­‌شوند.

 

بازار کار:

فارغ‌التحصیلان رشته مالی با گرایش حقوق مالی می‌توانند در موقعیت‌های شغلی زیر فعالیت کنند:

  1. مشاور حقوقی در مؤسسات مالی: بانک‌ها، شرکت‌های بیمه و سایر نهادهای مالی به متخصصانی نیاز دارند که هم دانش مالی و هم دانش حقوقی داشته باشند.
  2. کارشناس و مدیر متخصص در امور مالی و یا مشاور مالی – حقوقی: فارغ‌التحصیلان رشته مالی با گرایش حقوق مالی می‌توانند به عنوان کارشناس و مدیر متخصص در امور مالی در دفاتر حقوقی که در زمینه‌های مالی فعالیت می‌کنند، به ایفای نقش بپردازند.
  3. کارشناس تنظیم مقررات: در نهادهای نظارتی مالی مانند بانک مرکزی یا سازمان بورس و اوراق بهادار.
  4. متخصص حقوقی در شرکت‌های سرمایه‌گذاری: برای بررسی جنبه‌های حقوقی معاملات و قراردادها.
  5. کارشناس حقوقی در بخش مالی شرکت‌ها: برای نظارت بر انطباق فعالیت‌های مالی شرکت با قوانین و مقررات.
  6. محقق و مدرس دانشگاه: در زمینه‌های مرتبط با حقوق مالی و بانکی.
  7. مدیر یا کارشناس حقوقی بین الملل شرکت­های بازرگانی، بورسی، بیمه­ای و همینطور بانک­هایی که دارای تعاملات مالی بین‌­المللی هستند.

 

برنامه درسی دوره کارشناسی ارشد مالی گرایش حقوق مالی:

دورس جبرانی

ردیف

عنوان درس

تعداد واحد

۱

تحلیل آماری

۲

۲

زبان تخصصی

۲

۳

روش تحقیق

۲

 

دروس پایه

ردیف

عنوان درس

تعداد واحد

۱

تئوری‌های سازمان و مدیریت با رویکرد اسلامی

۲

۲

تجزیه و تحلیل صورت‌های مالی

۲

۳

بازارها و نهادهای مالی

۲

۴

مدیریت سرمایه‌گذاری پیشرفته

۲

۵

مهندسی مالی و مدیریت ریسک

۲

۶

مدیریت مالی پیشرفته

۲

۷

اقتصاد سنجی مالی

۲

۸

مدل سازی مالی

۲

 

دروس تخصصی

ردیف

عنوان درس

تعداد واحد

۱

مبانی حقوق مالی

۲

۲

حقوق و مقررات بازارهای سرمایه اسلامی و بین الملل

۲

۳

حقوق و مقررات بانکداری اسلامی و بین الملل

۲

 

دروس اختیاری

ردیف

عنوان درس

تعداد واحد

۱

مدیریت مالی بین الملل

۲

۲

سرمایه گذاری های جایگزین

۲

۳

مدلسازی مالی پیشرفته

۲

۴

علوم و ریاضیات اکچواری

۲

۵

سرمایه گذاری در مستغلات

۲

۶

مالی رفتاری

۲

۷

حقوق قراردادها

۲

۸

حقوق مالیه عمومی

۲

۹

اقتصاد انرژی

۲

۱۰

مدیریت مالی استراتژیک

۲

۱۱

تامین مالی پروژه ها

۲

۱۲

روش ها و مدل های ارزشیابی سرمایه گذاری ها

۲

۱۳

تجزیه و تحلیل و مدیریت فعال پرتفوی سهام

۲

دانشجو در طول دوره تحصیلی موظف به گذراندن حداقل ۶ واحد از دروس جبرانی ، ۱۶ واحد از دروس پایه ، ۶ واحد از دروس تخصصی و ۴ واحد از دروس اختیاری ( مطابق با نظر گروه آموزشی) می‌باشد.
نکته: برای دانشجویان آموزش‌محور، درس ۶ واحدی پایان‌نامه با ۶ واحد از دروس اختیاری (۳درس ۲واحدی) جایگزین می­‌گردد.

 

_______________________

چارت درسی

جهت دانلود و مشاهده چارت درسی رشته حقوق مالی (مرتبط) اینجا کلیک کنید.

جهت دانلود و مشاهده چارت درسی رشته حقوق مالی (نامرتبط) اینجا کلیک کنید.